Titel:
|
Sectorstudie groenten- en fruitverwerkende industrie [NDS 96-008]
|
|
Auteur(s):
|
|
|
Gepubliceerd door:
|
Publicatie datum:
|
ECN
Beleidsstudies
|
1-5-1996
|
|
ECN publicatienummer:
|
Publicatie type:
|
ECN---96-008
|
Boek(hoofdstuk)
|
|
Aantal pagina's:
|
Volledige tekst:
|
29
|
Download PDF
(72kB)
|
Gepubliceerd in:.
Samenvatting:
Van de groente- en fruitverwerkende industrie zijn uitgebreide fysiekegegevens beschikbaar, grotendeels gebaseerd op diverse CBS-publicaties.
Een nadere indeling in 7 segmenten kan gemaakt worden op basis van het
type bedrijf, aan de hand van combinaties van product en verwerkingsmethode.
Een functie-indeling kan gemaakt worden op basis van circa 10 belangrijke
combinaties van product en verwerkingsmethode, aangevuld met enkele
restfuncties. Op dit functieniveau zijn geen energieverbruikscijfers
beschikbaar. Mogelijk kunnen deze op het niveau van de genoemde nadere
segmentindeling wel beschikbaar komen.
Advies voor monitoring
Voor wat betreft de produktiestatistiek volgens de SBI ?93 indeling
is het niet duidelijk welke fysieke grootheden nog opgenomen zijn. Bovendien
is er sprake van een zekere trendbreuk met de oude indeling van 1992
en eerder. Mogelijk is een verantwoord overzicht te scheppen indien
de sectoren groente- en fruitverwerkende industrie en aardappelproducten
als één sector beschouwd worden.
Uitgebreide gegevens betreffende producten en productwaarde worden bijgehouden
in de tuinbouwstatistiek van het CBS. Deze gegevens zijn ook opgenomen
in de Tuinbouwstatistiek van het Productschap voor groenten en fruit
en het jaarverslag van de branchevereniging VIGEF. Deze gegevens kunnen
dienen als fysieke parameters voor het functieniveau. Het CBS beëindigt
in 1996 de afzonderlijke gegevensverzameling betreffende verwerkte groenten
en fruit. In de toekomst dient fysieke productie te worden afgeleid
uit de produktiestatistieken (inkopen) en de maandstatistiek van de
industrie (verkopen).
Wat moeilijker te benaderen zijn de gegevens betreffende vruchtensap
uit concentraat, en het produceren van gedroogde groenten, jams, pulpen,
stropen, concentraten, poeders en sauzen. Ook het verbruik van aardappelen
naar verwerkingsmethode is niet bekend.
Gegevens van het energiegebruik op het aangegeven functieniveau zijn
niet beschikbaar. Mogelijk worden ze verzameld in het kader van de meerjarenafspraak
energie-efficiency. Gegevens over de wijze van monitoring worden door
Novem evenwel als vertrouwelijke informatie beschouwd.
Als grove benadering voor het functieniveau biedt mogelijk een gedetailleerder
segmentindeling uitkomst. Dit kan omdat het CBS in staat is gegevens
uit de produktiestatistiek te leveren met de volgende indeling:
- groenten en fruit steriliserende bedrijven
- waarvan champignonssteriliserende bedrijven
- groenten- en fruitinvriezende bedrijven
- zuurkoolbedrijven
- producenten van gedroogde groenten en fruit
- vruchtensap- en vruchtendrankproducerende bedrijven
- overige groente- en fruitverwerkende bedrijven.
Voorts zijn technische basisgegevens betreffende het verbruik van verschillende
typen installaties (blancheurs, sterilisatoren, vriezers, drogers, indampers)
interessant in relatie tot de productdoorzet. Deze laatste gegevens
zijn door hun aard en diversiteit fragmentarisch, maar relevant om besparingsmogelijkheden
op te sporen en processen te kunnen vergelijken.
Dit rapport geeft de situatie t/m 1993.
Terug naar overzicht.